maanantai 15. kesäkuuta 2015

Excelin upottaminen blogitekstiin




Minulle ohjattiin Twitterissä taas Excel-kysymys. Tällä kertaa Excelin jakaminen HTML-muodosssa blogin kautta.


Käyttäjä itse oli jo kokeillut tiedoston siirtämistä Google Driveen, josta sen jakoi HTML-koodin kanssa. Ilmeiseti hieman epätyydyttävin tuloksin.



Itselläni on hyvin samantapainen ajatus, mutta sen sijaan, että koodaisin itse HTML:ää, käytän upotus-toimintoa (Embed). Tämä toimii oikeastaan kaikilla blogialustoilla ja monista eri lähteistä. Olet varmasti nähnyt upotettuja twiittejä (kuten yllä), jakoja Spotifysta, Flickr-kuvia, jne. En myöskään käydä Google Drivea vaan OneDrive, Microsoftin omaa pilveä. Hyvää OneDriven kautta jaettaessa on, ettei Excel-tiedostoa tarvitse konveroida miksikään muuksi. Lisäksi OneDrive hyödyntää MS:n web-liittymää, joka osaa suoraan näyttä Excelin kuten se on ja sitä voi jopa muokata selainikkunassa Excel Online version kautta. Selaimessa kaikkia ominaisuuksia ei pysty hyödyntämään, mutta jos koneella sattuu olemaan Excel asennettuna, voi webbinäkymän avata suoraan Excel Onlineen (ja siitä eteenpäin oikeaan Exceliin) yhdellä napin painalluksella (kuva oikealla). Excel Online vaatinee kuitenkin sisäänkirjautumisen, mutta viesti tulee blogin kautta jo perille muutenkin.

Upottaminen on hyvin yksinkertaista. Valitaan OneDriveen tallennettu Excel-tiedosto laittamalla ruksi oikeaan ylänurkkaan ja klikataan sen jälkeen työkalupalkin Upota-nappia (Embed). Avatuvassa valikossa on suoraan  <iframe>-tägin sisälle OneDriven luoma HTML-koodi, joka lisätään blogitekstiin. Lisääminen pitää kuitenkin tehdä HTML-editorissa (ainakin Bloggerissa). Muussa tapauksessa koodi renderöidään tekstinä eikä mitään toiminnallisuutta siirrykään.


Excelin voi upottaa sellaisenaan tai tehdä tarkempia valintoja siitä, mitä halutaan näyttää. Jaon voi tehdä vaikka vain taulukon osasta tai jakaa pelkän kaavion. Homma on erittäin yksinkertaista ja suoraviivaista. Jokainen muutos valintaikkunassa vaikuttaa alimpana olevaan upotuskoodiin.










Alla vielä esimerkkejä miltä upotetut Excelin osat näyttävät blogissa. Esimerkkitiedosto on muuten erään aikaisemman artikkelin tiedosto, jossa tehtiin kaaviolle dynaamiset otsikot. Kaavioon upotettu tekstikenttä ei näemmä siirry webbiliittymän kautta. Kuten sanottu, selaimessa Excelin ominaisuuksia on rajoitettu reippaasti.


 

Upotettu Excel-tiedosto ilman lisämäärityksiä.

 

 
Upotetun Excel-tiedoston taulukon osa.

 

 
Upotetun Excel-tiedoston kaavio.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti