perjantai 31. tammikuuta 2014

Soluviittaukset - osaatko käyttää F4:ää?

Minulta kyseltiin pikanäppäin-artikkelin yhteydessä "Mutta missä F4?" "No siellä näppäimistön ylärivissä, F3:n oikealla puolella." Ja nyt myös tässä artikkelissa.

Jos kopioit kaavoja solusta toiseen, edes harvoin, kannattaa paneutua hetki erityyppisiin soluviittauksiin.
 

Täyttökahva
Mikä on solu- tai alueviittaus?  A1 on soluviittaus, B1:B5 on alueviittaus. Jos kopioit kaavan vetämällä solun täyttökahvasta (kuva vasemmalla), kaava kopioituu riippuen millainen/millaisia soluviittauksia alkuperäisessä solussa on. Kaavaa kirjoittaessasi, käytä funktionäppäintä F4 käydäksesi läpi kaikki vaihtoehdot soluviittauksen kohdalla. Soluviittauksen tyyppi muuttuu jokaisella painalluksella järjestyksessä A1 -> $A$1 -> A$1 -> $A1 -> A1. Soluviittauksen tyyppi esitetään Excel-kaavoissa dollarimerkillä ja tulee valita sen mukaan, miten olet tietosi taulukossa järjestänyt sekä miten kaavoja on tarkoitus kopioida, jos ollenkaan.

keskiviikko 29. tammikuuta 2014

TOP 5 näppäinkomennot

Usein näppäinkomento on paljon nopeampi kuin käden siirtäminen näppäimistöltä hiirelle ja takaisin näppäimistölle. Näppäinkomentoja on satoja, jotkut vaativat suoranaista sormiakrobatiaa ellei jopa sirkuskoulun diplomin. Silti osa niistä ovat niin käytännöllisiä ja arkea helpottavia, että kerran kun ne oppii, ei ymmärrä miten on pärjännyt ilman niitä.

tiistai 28. tammikuuta 2014

FV(TULEVA.ARVO): korkoa korolle -bugi

Koska itse vaikutan tällä hetkellä finanssialalla, joudun tasaisin väliajoin harrastamaan korkoa korolle -laskentaa. Korkoa korolle on monelle hankala käsite. Niin myös Excel-kehittäjille Redmondissa. Tässä ei siis ole kyse ole varsinaisesta bugista Excelissä vaan kehittäjässä. Excel laskee juuri niinkuin se on ohjelmoitu laskemaan.

Potenssi, neliöjuuri ja korkeammat juuret



Potenssilasku Excelissä on helppoa. Siihen on kaksi tapaa:
Helppo: POWER(POTENSSI) -kaava, jonka syntaksi on:
POWER(luku;potenssi)
Vielä helpompi: käytä "^" -operaattoria
=5^2 (tulos 25)

Neliöjuuren laskeminen Excelissä on helppoa suoraan kaavalla SQRT(NELIÖJUURI). Syntaksi on hyvin yksinkertainen:
SQRT(luku)
Kaava =SQRT(9) antaa tuloksen 3.

Korkeampien juurien, eli n:s juuri, laskemiselle ei sitten olekaan yllättäen omaa kaavaa. Sen laskeminen on kuitenkin helppoa. N:s juuri saadaan korottamalla kantaluku 1/n potenssiin. Kuutiojuuri 27:stä lasketaan siten kaavalla =27^(1/3)(tulos 3). Koska matemaattisten laskusääntöjen mukaan potenssiin korotukset lasketaan ennen jakolaskuja, täytyy murtoluku laittaa sulkeiden sisään.

Potenssi-artikkeli Microsoftin Excel-tuessa.
Neliöjuuri-artikkeli Microsoftin Excel-tuessa.

maanantai 27. tammikuuta 2014

IFERROR (JOSVIRHE)

Ensimmäinen kirjoitus saa kunnian koskea kaavaa, joka esiintyy myös blogin URLissa.

IFERROR (JOSVIRHE) on mahtava kaava niihin tilanteisiin, kun haluaa hifistellä virheenhallinnalla Excel-lakanoissa. Excelin itse tuottamat virheilmoitukset (#DIV/0!; #N/A; #NAME?; #REF!, jne) ovat rumia muuten hienossa taulukossa. Kaava yksinkertaisesti testaa, onko tietyn solun tulos jokin Excelin omista virheistä vai ei. Jos on, kaava palauttaa itse määrittämäsi arvon, joka voi olla joko arvo tai uusi kaava.

IFERROR(arvo;arvo_jos_virhe)

Esimerkkinä näin. Solussa A1 on kaava. Syötät soluun A2 kaavan =IFERROR(A1;""). Jos testattavan solun arvo on virhe, IFERROR-kaava palauttaa "", eli tyhjän. Lainausmerkkien tilalla olisi voinut ollu myös suora soluviittaus toiseen soluun tai 700 merkin monsterkaava. Ihan mikä tilanteeseen itsellesi sopii.

Huomaathan kuitenkin, "" -sisältöinen solu *ei* ole Excelin mielestä tyhjä vaikka se siltä näyttääkin.

JOSVIRHE-artikkeli Microsoftin Excel-tuessa.